Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse De Leeuw van Putten » Gemaal De Leeuw van Putten

Gemaal De Leeuw van Putten

Het gemaal De Leeuw van Putten is een van de vijf rijksmonumenten in Spijkenisse en een van de oudste gemalen van het Waterschap.  Vandaag word het gemaal nog steeds gebruikt om de waterstand van de polders ten noorden van De Boezem op peil te houden.

De eerste steen voor het gemaal De Leeuw van Putten werd gelegd op 22 september 1881. Het duurt ongeveer een half jaar voor het gemaal gebouwd is, maar als snel blijkt na de ingebruikname dat hij dan nog niet helemaal optimaal functioneert bij hoog water. Pas in 1884 is het gemaal geheel en volledig naar wens in gebruik.

Het gemaal de Leeuw van Putten word gebouwd als een stoomgemaal en zal ook blijven werken op kolen tot 1947. In de tweede wereldoorlog zijn kolen zeer schaars en word er besloten om het gemaal om te bouwen naar een elektrisch gemaal, echter tijdens de oorlog zijn ook de bouwmaterialen schaars en daarom duurt het tot 1947 voordat het gemaal, nu met elektrische pompen, in gebruik word genomen. Tot 1975 blijf de situatie vervolgens ongewijzigd. In 1975 word de Oude Haven van Spijkenisse afgesloten van de Nieuwe Haven en daarmee ook de Oude Maas, om deze reden moet de uitstroom opening van het gemaal verlegd worden, zodat deze nu direct aansluit op de Nieuwe Haven. Drie jaar later in 1978 word het gemaal nogmaals verbouwd zodat het op afstand bediend kan worden vanaf gemaal “De Volharding” en de vaste machinist op het gemaal overbodig word.

Vervolgens hoeft het gemaal De Leeuw van Putten pas weer in 1999 grote reparaties te ondergaan, waaronder het vervangen van de houten damwanden voor damwanden van staal en het dak word gerepareerd, daarnaast krijgt het gemaal in 2003 nog een keer een grote restauratie waarbij metsel- en stucwerk gerestaureerd worden.

Dit +100 jarige gemaal is tot op de dag van vandaag, met een capaciteit van 160.000 liter per minuut, een belangrijke schakel in het op peil houden van de waterstanden in de polders van Spijkenisse en Geervliet.

Het rijksmonumenten De Leeuw van Putten is te bezoeken op open monumentendag, voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van de Hollandse Delta


2 Comments

  1. […] op de pagina monumenten in Spijkenisse, word gesproken over bv Dorpskerk Hekelingen en het  Gemaal de Leeuw van Putten, deze gebouwen zijn echter geheel geen monumenten. In Spijkenisse zijn slechts 5 officiële […]

  2. […] en ander bekend. Op dit moment worden de polders van Spijkenisse doorgehouden door De Vooruitgang, De Leeuw van Putten en de Volharding. Voordat deze (in eerste instantie) stoomgemalen hun intrede maakte, werden de […]

Leave a comment