Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse De Vooruitgang » Gemaal De Vooruitgang

Gemaal De Vooruitgang

Vele malen minder bekend dan het rijksmonument gemaal De Leeuw van Putten, is het oude gemaal De Vooruitgang aan de Korte Schenkeldijk. Het gemaal De Vooruitgang in Spijkenisse mag dan minder bekend zijn, het is echter wel vier jaar ouder, gebouwd in 1878 in electische stijl. Het gemaal De Vooruitgang is ontworpen door gemalenbouwer Jan Paul.

Het gemaal is nog steeds actief in gebruik en zorgt voor het in stand houden van het waterpeil in de polders van het huidige Maaswijk en heeft haar uitstroom kanaal in de Allemanshaven. Het gemaal heeft een capaciteit van 25kubieke meter per minuut.

Er is helaas niet heel erg veel qua informatie te vinden over dit oudste gemaal van Spijkenisse. Er zijn door de tijd heen verschillende renovaties geweest, waarvan in 2012 een uitgebreide renovatie de laatste was. Er is ook wat onduidelijkheid over de status van het gebouw, op de website van de Hollandse Delta word in een nieuwsbericht gemeld dat het een monument betreft, maar op bv de website van de gemeente Spijkenisse is hier niets over te vinden.

Op de website van Broks-Messelaar zijn enkele foto’s te vinden van de pompopstelling in het gemaal. Meer informatie over gemalenbouwer Jan Paul kun je hier vinden.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: