Mooi Spijkenisse

Home » Boerderijen in Spijkenisse » Boerderij “de Hoge Werf”

Boerderij “de Hoge Werf”

Boerderij “Hoge Werf”, Boerderij “Hoogwerf” of “Hooge Werf” de naam van deze boerderij word op vele manier geschreven. Boerderij “Hoge Werf” kom ik voor het eerste tegen met een vermelding uit 1764 wanneer Pieter Cornelisz Huijsman, geb. 25 dec 1743 te Spijkenisse de boerderij “de Hoge Werf” herbouwd.  Het feit dat hij de boerderij herbouwd betekent dat de boerderij er al voor 1764 heeft gestaan.  Hij herbouwd er een boerderij die grootste word uit de gehele regio. (PS: Pieter Cornelisz trouwt met (Maritje (Maria) Villerius dochter van de landbouwer met de Welplaat boerderij). De boerderij Hoge Werf was tevens een van de allereerste boerderijen uit zijn soort.

Boerderij Hoge Werf is van het type: middenlangsdeelboerderijen. Dit type boerderij was alleen geschikt voor de grootste landbouwbedrijven. Naast de Hoge Werf was er slechts 1 andere boerderij van dit type op het eiland, de Jagthoek in Zuidland. In de schuur boden de beide buitenste beuken plaats aan de stallen; daartussen lagen naast elkaar een reeks tasvakken en de zich tussen de dubbele deuren in voor- en achtergevel uitstrekkende deel. Het woongedeelte toonde twee perioden, een 18de- en een 19de-eeuwse.

Cornelis Huibrecht Huijsman, zoon van Pieter Cornelisz neemt later de boerderij over en bouwt het bedrijf succesvol verder uit. Dat het bedrijf succesvol is blijkt uit de belasting aanslag in 1808 dat met 190,- guldens 10% is van de gehele belastingopbrengst van Spijkenisse. Hij bezit op dat moment 31 paarden en 108 koeien, wat niet alleen voor die tijd, maar ook nu nog een flink boerenbedrijf is. in 1855 word de boerderij verkocht aan Leendert van de Linde uit Heenvliet.

De boerderij komt aan een dramatisch einde als het in 1966 volledig verwoest word door een brand. Bij deze brand komt brandweerman Arie Versteeg om het leven.

De verwarring met de naam is zeer vermoedelijk afkomstig van het feit dat rondom deze plaats later de wijk “Hoogwerf” word gebouwd, de boerderij stond er echter al vele eeuwen eerder dan de woonwijk.

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Boerderij de Hoge Werf, ook bekend als boerderij Hoogwerf

Informatie zowel via het streekarchief als Genealogie documenten.


3 Comments

 1. Deze informatie is niet helemaal compleet waardoor er een verkeerd beeld word geschetst.
  Leendert van de Linde was niet de laatste eigenaar van de boerderij, Dit was Peet Baris die de boerderij wilde afbreken en waar hij geen vergunning voor kreeg omdat de boerderij op de lijst stond van monumentenzorg. Hij (Peet Baris) was hierover in een heftig conflict met de toenmalige burgemeester Bliek. Dit conflict liep zo hoog op dat Peet Baris tegen de burgemeester zei: “Als je je grote mond niet houd, dan koop ik heel Spijkenisse op” Maar burgemeester Bliek bleef bij zijn standpunt.

  Ondertussen was een deel van de boerderij verhuurd aan boer van Nugteren die in de Laning woonde. Hij liet zijn koeien weiden op een stuk grasland aan het einde van de Willemshoevelaan. Ook boer van Nugteren kreeg te horen dat hij moest vertrekken, zijn huurcontract werd zonder meer opgezegd. De man was ten einde raad en wist niet waar hij zijn koeien moest stallen, dus heeft hij ze maar verkocht en einde boerenbedrijf.

  Enige tijd later liet Baris het terrein rondom de boerderij opruimen en veel afvalhout en ander brandbaar materiaal werd achter de boerderij verzameld (westzijde) en werd verbrand. Echter de vlammen sloegen over naar de boerderij die volkomen in de as werd gelegd. Bij deze brand komt brandweerman Arie Versteeg om het leven.
  Er volgde een uitgebreid politieonderzoek vanwege de vermoedens dat de brand opzettelijk was aangestoken, zodat Baris daar zijn huis kon bouwen wat hij al lang van plan was en waar hij geen toestemming voor kreeg. Bewijs kon niet worden aangevoerd, maar een vuurtje maken achter de boerderij met een westen wind is natuurlijk niet slim.

  Na enige tijd werden de resten van de boerderij afgevoerd en kon Peet Baris beginnen met het bouwen van zijn paleis, wat volgens de burgers van Spijkenisse niet paste in in het landschap en waar iedreen schande van sprak.
  Sayant detail; Er werd gefluisterd dat enige jaren later de zoon van Baris bij een motor ongeluk om het leven kwam. Dit werd volgens de burgerij gezien als de straf voor Baris voor het ongeluk van de brandweerman die bij de brand om het leven kwam.

 2. dckabbedijk says:

  Hi Jean, bedankt voor deze uitgebreidde prachtige aanvulling! Ja rondom deze brand doen een aantal geruchten de ronde waar Baris bij betrokken zou zijn. “Heel Spijkenisse opkopen” is hem nog redelijk gelukt ook, want ook voor de wijk die nu word gebouwd “Het Land” moest eerst weer flink betaald worden aan de familie Baris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: