Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Algemeen » Spijkenisse: Mirjam Cohen of Marietje Barendse

Spijkenisse: Mirjam Cohen of Marietje Barendse

Het verhaal van de vermoorde joodse familie Levi is waarschijnlijk wel een van de bekendste oorlogsverhalen uit Spijkenisse. Deze enige joodse familie werd in 1942 uit Spijkenisse gedeporteerd en als snel daarna zijn Mina, Elly en Jaantje vermoord in Auschwitz, Salomon en Charles zijn op 31 maart 1943 waarschijnlijk door uitputting van dwangarbeid overleden. Dit zeer trieste en aan grijpende verhaal is bekend in Spijkenisse en in de gevel van hun voormalige huisje hangt sinds 1986 een gedenksteen, alsook de 5 gouden tegeltjes voor de deur met hun namen.

Een veel minder bekend verhaal is het verhaal van Mirjam Cohen, in de oorlog bekend als Marietje Barendse, een vijf jarig joods meisje ondergedoken in Spijkenisse bij de familie Arie en Teuntje van der Sluijs ter hoogte van de Schenkeldijk. Haar verhaal was dat er op haar ouderlijk huis in Amsterdam een bom gevallen was waardoor zij dakloos was geworden en zodoende bij de familie van der Sluis inwoonde. Wonderlijk heeft het kleine meisje de gehele verdere oorlog haar mond weten dicht te houden en zijn de andere kinderen in het gezin of de buren geen al te lastige vragen gaan stellen, al hebben ze wel 1x in scene moeten zetten dat de ouders van Mirjam op bezoek waren gekomen, dit waren in werkelijkheid echter verzetsmensen. Door deze in scene gezette bezoek, werd voorkomen dat de mensen uit de buurt meer en meer vragen zouden stellen over het feit dat de ouders van Mirjam nooit op bezoek zijn kwamen ondanks dat hun ook de bom op het huis zouden hebben overleefd.

Mirjam Cohen 1943

Mirjam Cohen 1943

De boerderij van familie vd Sluijs aan de Schenkeldijk 44/45

De boerderij van familie vd Sluijs aan de Schenkeldijk 44/45

Mirjam Cohen overleeft de oorlog en ook haar familie overleeft de Duitse bezetting en de joden vervolging. Het einde van de oorlog betekent echter niet direct een hereniging met haar vader en moeder, Mirjam word net als haar “oorlogszus” getroffen door tyfus. Zij word direct na de oorlog met andere tyfus patiënten uit Spijkenisse door de bevrijder overgebracht naar het quarantaine eiland Heijplaat.  Hier volgt ook de scheiding van Mirjam met haar opvanggezin uit de oorlog. Agaath mag naar huis en Mirjam word opgehaald door haar vader en meegenomen naar Veenendaal, waar haar vader en moeder ondergedoken hebben gezeten. Er is daarna nog een aantal keer contact geweest. Arie en Teuntje zijn nog bij de ouders van Mirjam op bezoek geweest in de zomer van 1945, in 1960 is Mirjam op de bruiloft geweest van Adrie en vader en moeder zijn in 1964 op de bruiloft geweest van Mirjam. Mirjam is daarna verhuisd naar Engeland en is er heel lang geen contact geweest, tot 1987 in de Suprise Show van Henny Huisman.

Arie van der Sluis zag het als zijn “christenplicht” Mirjam op te vangen en als “vanzelfsprekend”. Arie en Teuntje van der Sluis ontvangen in 1975 in Jeruzalem de Yad Vashem onderscheiding van de toenmalige Israelische minister van Buitenlandse Zaken. In Nederland word Arie van der Sluis onderscheiden met het verzetsherdenkingskruis op 26 april 1982.

Onderscheiding Arie van der Sluis, uit het boek "Oorlogsverhalen uit Spijkenisse"

Onderscheiding Arie van der Sluis, uit het boek “Oorlogsverhalen uit Spijkenisse”


1 Comment

  1. jannietr says:

    Mooi, dit verhaal, dat helemaal goed afgelopen is. Dat het na de oorlog niet altijd zo vanzelfsprekend was dat de ondergedoken Joodse kinderen met hun ouders werden herenigd staat mooi beschreven in de roman Parnassia van Josha Zwaan. Hier een samenvatting daarvan op mijn boekenblog: http://mijnboekenkast.blogspot.nl/2011/07/josha-zwaan-parnassia.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: