Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Algemeen » De Gemeente Spijkenisse liegt u voor

De Gemeente Spijkenisse liegt u voor

Het is vijf voor twaalf voor de oude historische panden in Spijkenisse, het merendeel is in een erbarmelijk staat en wacht op de sloopkogel als er niet snel ingegrepen word, maar niet zomaar ingrijpen door het verkopen aan ontwikkelaars of andere bedrijven die puur uit zijn op het snel slopen van historische panden en deze te vervangen door moderne appartementen complexen, maar door ze te beschermen met een monumentale status, de gemeente, investeerders etc daarmee ook de verplichting te geven deze panden te onderhouden.

Hoe staat de Gemeente Spijkenisse hierin?
De gemeente heeft helaas geen enkele interesse gehad in het oude verhaal van Spijkenisse over de afgelopen jaren. Zij willen u dit echter wel doen geloven op hun website “Monumenten in Spijkenisse” er word ook de volgende tekst gebruikt “In Spijkenisse staan 5 Rijksmonumenten. Daarnaast kent de stad tientallen monumentale gebouwen.”. Mooie woorden, indrukwekkend zelfs, tientallen monumentale gebouwen zelfs.  De waarheid is echter anders, op de pagina monumenten in Spijkenisse, word gesproken over bv Dorpskerk Hekelingen en het  Gemaal de Leeuw van Putten, deze gebouwen zijn echter geheel geen monumenten. In Spijkenisse zijn slechts 5 officiële rijksmonumenten en geen enkel gemeentelijk monument. De gemeente weigert namelijk vanwege de zogenaamde kosten een gemeentelijke monumentenlijst op te stellen (een bibliotheek en theater van gezamenlijk zo’n 40 miljoen is echter geen probleem).  Toch wil de gemeente wel graag pronken op haar website met tientallen monumentale panden! In mijn ogen een klinkklare leugen en verdoezeling van een grimmige waarheid!

Register Rijksmonumenten

Register Rijksmonumenten

De waarheid achter de monumentale panden in Spijkenisse?
In deze alinea ziet u de waarheid achter de tientallen monumentale panden van Spijkenisse. Zoals het eerste voorbeeld, misschien wel het meest schandalige, de huidige staat van het Noordeinde, de bakermat van Spijkenisse samen met de Voorstraat. Een handje vol huisjes vinden we hier nog uit de periode half 1800. Tevens staat aan het einde van het Noordeinde de Molen en het Gemaal de Leeuw van Putten.

Noordeinde Spijkenisse
Noordeinde Spijkenisse
Dit is het Noordeinde, de panden zijn verkocht aan een aannemer, die er hier iets mee gaat doen. Het vervelende is wel, omdat zowel de pandjes als het straatgezicht niet beschermd zijn, kan de aannemer in principe naar hartenlust zijn gang gaan. Helaas weet ik (nog) niet precies wat de bedoeling is van de aannemer, maar het gerucht gaat dat de panden gesloopt worden op de gevel na, zodat in ieder geval de geveltjes behouden blijven. Het is te hopen dat dit zo is, want al sinds de jaren ’80 word het Noordeinde vervuilt met niet passende architectuur en recentelijk zijn ter hoogte van de molen ook de historische kolenschuren gesloopt (zogenaamd ivm brandgevaar tijdens oud-nieuw, deze panden stonden hier echter al zo’n 130 oud & nieuws).

House Geldtelder Spijkenisse
House Geldtelder
Een ander prachtig “monumentaal pand” in Spijkenisse aan de Vredehofstraat, een van de weinige panden van voor 1900 die buiten het Noordeinde of de Voorstraat staat (vermoedelijke bouw 1886), dusdanig lang aan zijn lot overgelaten dat het inmiddels dusdanig verpauperd is dat er niets meer mee gedaan kan worden en dus gesloopt moet worden. Het pand is geheel toevallig door gemeente verkocht aan een ondernemer, die het nu gaat slopen, ook zijn de ernaast gelegen oude panden gesloopt en staat er nieuwbouw gepland op deze locatie. Eigendom geweest van een gerespecteerd inwoner van Spijkenisse werkzaam als vlasboer en wethouder van Spijkenisse naast verschillende maatschappelijke taken.

Boerderij Versteeg Spijkenisse
Natuurlijk in dit rijtje ook boerderij Versteeg, de oude stadsboerderij uit 1883, leeg en verlaten, verschillende initiatieven hebben het tot zover nog niet weten te redden. Op dit moment ligt er een nieuw voorstel om het woonhuis te renoveren en de stal te slopen en opnieuw op te bouwen met appartementen erin. Het is dus nog afwachten wat er gaat gebeuren met deze prachtige boerderij. Voorlopig zullen we echter nog niet verlost zijn van de trieste staat waarin deze boerderij verkeerd.

Bovenstaand, dat is de waarheid rondom onze monumentale panden in Spijkenisse! Het merendeel van onze monumentale panden is ons reeds ontvallen en komen nooit meer terug, zoals grootse agrarische panden, Drogendijk 7 uit 1897, familie Braat (nu een grasveld zonder bestemming), Drogendijk 5 uit +/- 1890, afgebrand en nu locatie van de scouting, maar ook kleinere significante gebouwtjes zoals de kolenschuren uit 1880 de laatste historische industriële gebouwen van Spijkenisse (nu grasveld zonder bestemming), oude tramstation Spijkenisse enz. enz. , maar de gemeente blijft mooie verhalen vertellen. Ik hoop dat u, met mij deze mooie verhalen inmiddels niet meer geloofd en ze ziet voor wat ze waard zijn, niets! Als Spijkenisse een levendige, boeiende en bruisende gemeente wil zijn horen deze oude gebouwen bij haar verleden en zonder verleden heeft geen enkele stad een boeiend heden! Vergis u niet, Spijkenisse is een van de oudere plaatsen in Nederland, maar ook 1 met de minste monumenten, tellen we nieuwe gemeentes zoals Lelystad en Dronten niet mee, met beide 1 monument is Spijkenisse waarschijnlijk zelfs de stad met minste monumenten van allemaal. Vaak word onze geschiedenis als groeigemeente aangewezen als de boosdoener en voor een deel is dat ook wel waar, kijken we echter naar bv Barendrecht, dan zien we dat er daar 20 rijksmonumenten zijn, kijken we naar Zoetermeer dan zien we 16 rijksmonumenten, Duiven 12 rijksmonumenten, kortom verwijzen naar aanwijzing als groeigemeente is een slap excuus. Bovenstaand zijn alleen de rijksmonumenten, Zoetermeer heeft bijvoorbeeld ook nog eens 118 gemeentelijke monumenten (!!) .

De Gemeente Spijkenisse word momenteel helaas aangestuurd door een bestuur dat geen enkel interesse heeft in oude panden of historisch besef, het is te hopen dat het samenvoegen met de Gemeente Bernisse een oplossing gaat bieden. Bernisse beschikt over 95 rijksmonumenten en 99 gemeentelijke monumenten , “grote broer” Spijkenisse dus helaas slechts 5. Voor een lijstje met welke panden ik vind dat er in ieder geval direct op de gemeentelijke lijst moeten (nadat deze officieel word vastgesteld) zie mijn pagina “monumenten“.

Bewoners van Spijkenisse word alstublieft wakker en laat deze stad niet haar hart ontnomen laten worden! Wat vind u van deze situatie?


4 Comments

 1. Wendy van der Woerdt says:

  Zonde dat deze gebouwen zo verwaarloosd worden, juist deze geven een stad karakter en een geschiedenis. Dat weegt niet op tegen een peperduur theater en een bibliotheek die over een aantal jaar weer “uit de mode” zijn zoals het vorige theater en bibliotheek.
  Ik ben geboren en getogen in Spijkenisse en daar horen deze gebouwen gewoon bij. Juist die panden maken een stad gezellig. Spijkenisse is gewoon geen nieuwbouwstad maar een met een verleden, dat moet behouden blijven!
  Wat mij ook stoort is dat we met een uitgekleed ziekenhuis verder moeten, een volwaardige stad moet in mijn ogen ook volwaardige zorg hebben. Zeker in spoedgevallen!

 2. annette says:

  Het is heel erg, een stad zonder hart. Juist die oude gebouwen geven een bepaalde sfeer en zouden gekoesterd moeten worden, de omgeving een beetje er naartoe aanpassen zelfs.
  Ja, het is een ” modern” college die misschien later ooit eens verbaasd zullen kijken dat ze juist niets hebben achtergelaten, want al die vierkante betonnen nieuwbouw zal snel verdwijnen. Kijk naar oude gebouwen die makkelijk 200 jaar of ouder worden en indien goed onderhouden beeldbepalend worden. Kijk je naar flats, die verdwijnen vaak al na 40 of 50 jaar. Niemand die ze zal missen, niemand die ze wil hebben.
  Maar ja, er worden nu ook weer overal struiken gerooid terwijl ik er al jaren op wijs dat daar egeltjes slapen die gewoon in hun slaap door de versnipperaar gaan. Dieren, geschiedenis, cultuur ..Pffff”:-(

 3. jannietr says:

  Het oude Raadhuis stond ook aan het Noordeinde. Is dat er nog? Ik heb het eind jaren 60 leren nog gekend als bibliotheek. Voor die verhuisde naar waar nu het Milieuhuis zit. Daarna kwam die samen met het theater in het Stoepcomplex te zitten, ook mooi. Toen naar een noodopvang achter de Marrewijkflat en nu is er dus de Boekenberg…….. en dat allemaal tijdens de afgelopen 45 jaar. Ongelooflijk.

  Het streekarchief VPR heeft een foto in de beeldbank uit 1985 met het bord Bibliotheek nog aan de gevel, toen het al Galerie ‘t Oude Raadhuis(!) heette. Maar ook het gemeentehuis is in die periode nog 2 keer opnieuw gebouwd en daarna nog eenmaal drastisch veranderd. Alle reden lijkt me om het eerste Raadhuis/de eerste Bibliotheek te koesteren….

 4. dckabbedijk says:

  Het oude Raadhuis is gelukkig niet verloren gegaan, hier zit nu een kunstgalerie in.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: