Mooi Spijkenisse

Home » Mooi Spijkenisse

Mooi Spijkenisse

Advertisements

Spijkenisse is een stad die de laatste jaren veelal te negatief in het nieuws is geweest en teveel het imago heeft van slaapstad onder de rook van het industrie gebied in de Botlek. Dit is, zeker in mijn ogen, een geheel verkeerd beeld van een jonge stad gelegen op een unieke locatie, tussen de grote stad Rotterdam en de rust en kust van Voorne-Putten. Het negatieve imago is ook iets dat vele bezoekers die wat langer in Spijkenisse en omgeving hebben doorgebracht moeten bijstellen als ze een keer voorbij de stereotypering durven te kijken.

Als geboren en getogen Spijkenisser doet het negatieve imago natuurlijk pijn, maar tegelijk herken je snel waar het negatieve imago vandaan komt. Op 1 van mijn vele tochtjes door Spijkenisse, besefte ik waardoor mensen steeds minder binding met de stad voelen. Met 34 jaar geschiedenis, verhalen en belevenissen in Spijkenisse is het altijd leuk mensen rond te leiden langs plekken met mooie herinneringen, maar het lijkt alsof er ieder jaar meer van die omgevingen verdwijnen waar je de herinneringen beleefde. Mijn familie komt voornamelijk vanaf het eiland Voorne-Putten, zij dragen hun verhalen over naar mij, maar het is moeilijk een beeld te vormen, want veel van de plaatsen bestaan niet meer. Gelukkig nog wel het huis waarin mijn moeder in Hekelingen heeft gewoond aan de Dorpstraat. Het meest vervelende is het zien van een versnelling in het verdwijnen van dit erfgoed. In de relatief korte periode van 34 jaar heb ik al een schat aan verhalen waar geen “plaatje” meer bij te maken is omdat alles verdwenen is.

Dit besef vormde de start voor dit initiatief. Spijkenisse is een prachtige stad met een zeer lange geschiedenis en het erfgoed wat we nog in de stad hebben moet nu bewaard worden, de verhalen verteld en foto’s gedeeld worden. Daarnaast moet dit deel van Spijkenisse beter vindbaar en zichtbaar worden zowel op internet als in het echte leven. Als de gemeente het niet doet en/of niet waardeert dan zal het initiatief vanuit de echte Spijkenissers moeten komen. Binding met een stad krijg je niet door alleen maar winkels en dure huizen, binding met een stad krijg je door te voelen dat het leven al honderen jaren door de straten stroomt. Historie van een stad geeft context aan het nieuwe.

Het bestuur van de stad, de gemeente, heeft de mond vol op de website van monumentale panden in Spijkenisse en Open Monumentendag en het hebben van een liefde voor de stad, maar laat u niet voor de gek houden, want een bestuur wat het laatste jaren ’50 huis midden in het centrum en de laatste historische boerderij in het centrum van de stad voor de ogen van iedereen laat verpauperen, boerderijen aan de rand van de stad sloopt en er al jaren over doet om een officiële Gemeentelijke Monumentenlijst op de stellen, ontbeerd zelf de binding met de stad!

Dit is wat we niet willen zien:

Pand Geldtelder

Pand Geldtelder, bouwstijl jaren 50, in verval

Boerderij Versteeg

Boerderij Versteeg uit 1883, verwaarloosd, laatste stadsboerderij

Wat we wel willen zien, lees de blogs, bekijk de foto’s, een mooi Spijkenisse die zijn historie niet verstopt. En uiteraard, heeft u mooie verhalen bij een pand, of aanvullende informatie, laat alstublieft een reactie achter, samen maken de historie van Spijkenisse weer compleet en brengen we het weer tot leven. Mooi Spijkenisse, bezoek Spijkenisse, geniet van Spijkenisse!

 

Advertisements

4 Comments

 1. Francois says:

  Hoi,

  Is het goed dat ik een bericht plaats over deze website op spijkenisse aan de maas.
  Als je wil kan je zelf de tekst aanleveren.

  Groet francois

  • dckabbedijk says:

   Hi Francois,

   dat is helemaal prima uiteraard.
   Ik zou een tekstje kunnen aanleveren, maar ik weet niet precies waar het terecht komt en hoeveel ik dan moet schrijven?

   Als jij tekstje hebt mag dat ook natuurlijk. Voornaamste idee van de site is mensen te laten zien dat Spijkenisse meer historie binnen haar stadsgrenzen dan de meeste mensen weten.
   Dat wil ik graag met ze delen en laten zien.

   Groeten,
   Dennis

   • Francois says:

    Hoi Dennis,

    Je kan je tekst mailen naar info@spijkenisseaandemaas.nl , het maakt niet uit hoeveel je wilt schrijven.
    Spijkenisse aan de maas brengt alleen lokaal nieuws uit Spijkenisse, het meerendeel van de bezoekers ( 40.000 per maand) komen uit Spijkenisse.
    Kan zelfs als je wil een banner plaatsen, geheel kosteloos natuurlijk, ben een non profit website.
    Ik hoor het wel.

    Groet francois

 2. Adriaan van Doorn says:

  Hallo,

  Ik vroeg me af of jullie ook informatie hadden over het oude dialect van Spijkenisse? Of enig idee waar ik daar meer over zou kunnen vinden?

  Groeten,

  Adriaan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: