Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Algemeen » Spijkenisser bedrijf Spijkstaal: geschiedenis

Spijkenisser bedrijf Spijkstaal: geschiedenis

Wat een stad mooi maakt naast haar gebouwen en natuur zijn de mensen en bedrijven die verbonden zijn aan de stad. In mijn ogen toch wel het meest legendarische bedrijf verbonden aan de naam van Spijkenisse is het bedrijf “Spijkstaal”. Spijkstaal was voorheen zelfs zeer prominent naast de kerk gevestigd en dus onmisbaar voor iedereen.

Het bedrijf werd in 1938 opgericht door dorpssmid Gerrit Neuteboom hij produceerde eerst landbouw wagens voor zware lasten, maar werd pas echt bekend en legendarisch met de elektrische  SRV wagen.  Met het succes van de SRV wagen kwamen steeds meer aanvragen vanuit verschillende hoeken, de elektrische motor bleek ideaal voor omstandigheden waar lawaai of uitlaatgassen teruggedrongen moet worden. Vele Spijkstaal voertuigen zien we terug in attractieparken, dierentuinen en oplucht musea in binnen- en buitenland, we hebben ze allemaal denk ik wel zien rijden. Spijkstaal is jarenlang gevestigd geweest direct naast de Dorpskerk van Spijkenisse in het centrum en had daarmee een zeer prominente niet te missen plaats in de stad. Spijkstaal heeft echter begin 21ste eeuw plaats moeten maken voor de naar het bedrijfvernoemde woonwijk “Staalmeesters” en is zelf verhuisd naar het bedrijvenpark Halfweg. In de woonwijk Staalmeesters staat nog een grote, stalen oude drukpers afkomstig van Spijkstaal als aandenken.

Heeft u meer informatie of leuke oude foto’s van dit 100% echte Spijkenisserbedrijf, dan hoor ik het natuurlijk graag en vul ik de informatie verder aan.

Spijkstaal advertentie uit januari 1953

Spijkstaal advertentie uit januari 1953

Bezorgbus van Bakkerij Hus uit 1960

Bezorgbus van Bakkerij Hus uit 1960

Bovenstaande afbeeldingen gevonden via Conam – Contactgroep Automobiel en Motorrijwielhistorie

Spijkstaal SRV-wagen

Spijkstaal SRV-wagen

Spijkstaal 1500 uit 1971

Spijkstaal 1500 uit 1971


1 Comment

  1. Antoon van Bommel says:

    Over Spijkstaal heb ik wel een vraag met opmerking. In de jaren 70 en 80 reed er door onze wijken een ijsboer rond met een spijkstaal wagentje. Hij stopte op vaste plekken langs de stoepen en af en toe zat zijn vrouw ook in de wagen erbij. Ik heb alleen de herinnering daaraan maar geen foto’s of de naam van de ijsboer
    Misschien kunt u nog achterhalen wie dit Spijkstaal wagentje bestuurde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: