Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse De Vooruitgang » Gemaal “De Vooruitgang” Spijkenisse

Gemaal “De Vooruitgang” Spijkenisse

Het oudste nog in gebruik zijnde gemaal van Voorne-Putten (en mogelijk de wijdere omgeving) uit 1878 word op dit moment flink gerenoveerd.  Deze renovatie is ingrijpender dan ik in eerste instantie had begrepen. Waar ik eerst dacht dat het om een simpele renovatie ging, blijkt deze niet alleen te bestaan uit het vervangen van bijvoorbeeld het kroosrek en de persleidingen blijkt het ook te gaan om het vervangen van alle elektra, de oprit en een volledige bouwkundige renovatie.

Op het projectblad van de Hollandse Delta staat nu te lezen dat het pand GEEN monument is, maar er bij de bouwkundige renovatie rekening gehouden word met het karakter van het oude gebouw. Letterlijk staat er “Hollandse Delta houdt bij de renovatie van ‘De Vooruitgang’ rekening met het verleden en met de toekomst van het gemaal.” De karakteristieke gevelstenen en kozijnen zullen blijven bestaan en waar nodig worden kapotte gevelstenen vervangen door gelijkende stenen en de straatstenen worden hergebruikt. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws en goed beslist van de Hollandse Delta. Het is goed te merken dat er ook nog overheidsinstanties zijn die respect hebben voor deze zeer oude gebouwen.

Door deze renovatie kan het gebouw en het gemaal er weer 50 jaar tegenaan.

Renovatie gemaal De Vooruitgang in volle gang

Renovatie gemaal De Vooruitgang in volle gang

Advertisements

1 Comment

  1. […] is wel het een en ander bekend. Op dit moment worden de polders van Spijkenisse doorgehouden door De Vooruitgang, De Leeuw van Putten en de Volharding. Voordat deze (in eerste instantie) stoomgemalen hun intrede […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: