Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Stroomtram » Stoomtram in Spijkenisse

Stoomtram in Spijkenisse

Lang voordat iedereen met de auto overal naar toe kon en nog veel langer geleden dan nu dat je “even de metro” kan nemen reden er stoomstrams door Spijkenisse. Er waren drie lijnen die Rotterdam met Voorne-Putten verbonden de eerste liep van Rotterdam naar Spijkenisse en vanuit Spijkenisse kon er overgestapt worden op de tramlijn naar het strand van Oostvoorne of op de lijn naar Hellevoetsluis die aansloot op het veer naar Middelharnis. In tegenstelling tot tegenwoordig waarbij trams ingezet worden voor stadsverkeer waren deze trams “streektrams” en behalve passagiers werd er ook vracht vervoerd in de trams. De RTM (Rotterdamsche Tramweg Maatschappij) was het bedrijf dat de tramlijnen exploiteerde. De minder vrolijke kant van de tramlijn was de bijnaam van de tram “‘t  Moordernaartje” vanwege het feit dat er nogal eens iemand werd aangereden als hij door de drukke gebieden reed, waarbij het spoor en overgangen toentertijd nog geheel onbeveiligd waren.

Rotterdam – Spijkenisse
Toen de Spijkenisserbrug in 1903 eenmaal gebouwd was werd vrij snel erna in 1904 ook de eerste tramlijn geopend op 1 oktober Rotterdam – Spijkenisse. Deze lijn startte niet zoals tegenwoordig de metro op het Centraal Station in Rotterdam, maar vanuit station Rotterdam Rosestraat op de Kop van Zuid. De lijn richting Spijkenisse volgde vervolgens vrijwel geheel de route waar tegenwoordig de Groene Kruisweg loopt en voor een groot deel ook de huidige metrolijn. Alleen in Rotterdam verschilde het traject wel, de tram draaide via de oostzijde om Pendrecht en Oud-Charlois, dicht langs de Waalhaven en langs de Maashaven, waarbij metro tegenwoordig aan de Westzijde gaat en naar Slinge en Zuidplein.

Stoomtram Rotterdam-Spijkenisse 1904-1965

Stoomtram Rotterdam-Spijkenisse 1904-1965

De lijn werd uiteindelijk in 1965 als 1 van de allerlaatste streektrams in Nederland opgeheven door de RTM. In Spijkenisse is er helaas niet veel meer wat aan de ze tramlijn doet denken behalve dat op de plek waar vroeger het tramstation stond nu nog de “Stationsstraat” ligt (dit is waar tegenwoordig oa het pand van de Rabobank staat). Het fietspad wat nu vanaf de oude Spijkenisserbrug loopt naar de Rabobank, ligt in het spoor van de vroegere tram. In Hoogvliet staat het stationsgebouw er nog net voorbij de kruising van de Groene Kruisweg met de Aveling.

Spijkenisse – Hellevoetsluis
Op 1 november 1905 werd de tweede tramlijn geopend op Voorne-Putten van station Spijkenisse (Stationsstraat) naar Hellevoetsluis. Het traject liep daarbij langs Zuidland en Oudenhoorn. Deze tram bood een aansluiting op het RTM veer naar Middelharnis en werd als allerlaatste streektram lijn in Nederland gesloten op 14 februari 1966.

Stoomtram Spijkenisse-Hellevoetsluis 1905-1966

Stoomtram Spijkenisse-Hellevoetsluis 1905-1966

Het is redelijk makkelijk om tegenwoordig nog deze lijn te volgen, vrijwel over het gehele traject lig namelijk tegenwoordig een fietspad, in Spijkenisse fiets je over de Rietbroekweg, dit is de voormalige trambaan. Deze weg brengt je door Biert langs de noordkant van het oude Zuidland en kom je bij de straat “het perron”. Het Perron loopt via de nieuwbouwwijk aan de westzijde Zuidland weer uit en vervolgt zijn weg rechtdoor naar Oudenhoorn en passeert dit dorpje aan de noordzijde. Daarna komt het fietspad Hellevoetsluis binnen in de wijk “De Kooistee” het is daar makkelijk herkenbaar aan de naam “trambaanpad”.Het spoor eindigd daar vervolgens in winkelcentrum Strytse Hoeck.

Spijkenisse – Oostvoorne
Als laatste werd de tramlijn van Spijkenisse naar Oostvoorne geopend op 1 september 1906. Deze streektram zal voor menig persoon vroeger de favoriet geweest zijn aangezien hij eindige in Oostvoorne aan het strand. Voor de lokale economie betekende deze tram een flinke boost, aangezien het dagjesmensen vanuit de hele regio de mogelijkheid gaf daar te komen recreëren. De lijn ligt in het verlengde van de Rotterdam – Spijkenisse lijn en is nu nog te volgen via de Groene Kruisweg (N218) in Brielle is ook tegenwoordig het stationsgebouw nog prominent aanwezig. De stoomtramlijn naar Oostvoorne werd als 1 van de allerlaatste in Nederland gesloten op 23 september 1965.

Tramlijn Spijkenisse_Oostvoorne 1906-1965

Tramlijn Spijkenisse_Oostvoorne 1906-1965

Via de Facebook groep “Spijkenisse vroeger en nu” kwam ik onderstaand filmpje tegen, de reis met het trammetje van Rotterdam naar het strand in Oostvoorne in 1928. Let er ook even op hoe mensen vroeger in 3-delig pak en stropdas naar het strand gingen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: