Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Algemeen » Geschiedenis van het dorp Hekelingen

Geschiedenis van het dorp Hekelingen

Hekelingen is een van de oudste dorpen op het eiland Voorne-Putten met verschillende opgravingen die duidelijk maken dat reeds 3000 jaar geleden de eerste mensen zich in het gebied van het huidige Hekelingen hebben gevestigd. Bewoners uit de “Vlaardingen-cultuur” en “Klokbekerperiode” uit de Romeinse tijd is zelfs een grafveld gevonden met enkele crematie plekken. De ontstaansgeschiedenis van Hekelingen ging echter niet alleen over rozen, want door verschillende overstromingen moesten de bewoners regelmatig het gebied ook weer verlaten. De eerste documentatie waarin de naam “Hekelinge” word genoemd stamt uit 1322.

Tot 1966 heeft Hekelingen een zelfstandige gemeente gevormd. Hekelingen deelde wel de Schout en later Burgemeester met Spijkenisse sinds 1817. Ook van 1717 tot 1770 deelde Spijkenisse de Schout. De eerste waren de gebroeders Frans en Rochus Villerius die beurtelings Schout waren van 1717 tot 1770. Zij waren officieel Schout van Hekelingen & Vriesland alsook van Spijkenisse & Braband. Na 1770 heeft Hekelingen tot 1817 een eigen Schout gehad voor Hekelingen en Vriesland, dit waren achtereenvolgend: J.A. Hoogendijk Roosendaal (1770-1797), A. Preijt (1797-1798), Arie Aartsz van Bochove (1797-1807), P. van Roosenbergh (1807-1811) en B. Vlietlander (1811-1812 en tevens Schout van Zuidland). In 1812 kwam dhr D. Los, hij werd in 1817 ook Schout van Spijkenisse en was dit tot 1825. Daarna is de titel veranderd in Burgemeester en werd dhr J.C. Sterrenburg de eerste burgemeester van Spijkenisse en Hekelingen.

Hekelingen heeft, ondanks het overgaan in grote broer Spijkenisse, zijn dorpse karakter weten te behouden. Aan de Dorpstraat vinden we ook nog steeds het oude gemeentehuis van Hekelingen uit 1908 dat nog altijd herinnerd aan de zelfstandige gemeente die het ooit was. Ook de oude boerderij en rijksmonument, Hoeve bouwlust-zeldenrust uit 1611 toont de lange geschiedenis van het dorp. Ook de boerderij aan de Dorpstraat 5 en de  twee oude arbeidershuisjes aan Dorpstraat 1 en 3 (op nummer 1 heeft mijn moeder nog gewoond met haar vader-moeder, broer en zussen) hebben nog het prachtige oude karakter. Verderop aan de Dorpstraat vinden we ook nog de Dorpskerk van Hekelingen uit 1851 met imposante bomenrij.

Openbare School Hekelingen

Openbare School Hekelingen in 1908 uit het Streekarchief

Hekelingen Achterweg

Hekelingen Achterweg

Hekelingen Dorpsstraat 1925

Hekelingen Dorpsstraat 1925

Hekelingen Postkantoor

Hekelingen Postkantoor

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: