Mooi Spijkenisse

Home » Boerderijen in Spijkenisse » Nog meer onzekerheid rondom Oud Spijkenisse

Nog meer onzekerheid rondom Oud Spijkenisse

Wederom word het belang van oud Spijkenisse door het college ontkent, vandaag lees ik in de krant in een klein artikel dat de gemeente besloten heeft geen gemeentelijke monumentenlijst op te kunnen stellen vanwege de bezuinigen. Wel word er op dezelfde pagina bericht dat het in aanbouw zijnde megalomane theater nog duurder uitvalt dan al gedacht! In Spijkenisse is geen behoefte aan nog meer gebouwen zonder een verhaal voordat eerst onze geschiedenis als stad definitief word verankerd! In hetzelfde artikel word ook nog bekend gemaakt dat de toekomst voor Boerderij Versteeg , gebouwd in 1883 aan de Stationsstraat 8, onzeker is geworden omdat Maasdelta wederom door bezuinigen niets meer ziet in het plan om de boerderij te herstellen en om te bouwen tot woon- zorgboerderij. Hiermee blijft de boerderij, samen met pand Geldtelder, in zijn verpauperde staat midden in het centrum van Spijkenisse. Ik hoef u natuurlijk niet uit te leggen, dat binnen afzienbare tijd de gemeente waarschijnlijk zal besluiten dat ook deze 2 historische panden in Spijkenisse te ver heen zijn om nog te herstellen, waarna de sloophamer erin gaat.

Het is een inmiddels bekende techniek van dit college, willens en wetens oude panden laten verpauperen en pas als ze zo ver heen zijn dat ze niet meer te herstellen zijn een “discussie” over de panden aangaan en concluderen dat ze moeten worden gesloopt. Dit gebeurde eerder al met de kolenschuren aan het Noordeinde. Nadat er vragen werden gesteld vanuit de politiek, werd plots besloten dat ze direct gesloopt moesten worden in verband met brandgevaar rondom oud en nieuw, daarbij buiten beschouwing laten dat deze panden al 150 oud en nieuws hadden overleefd zonder brand, nee niet brand werd oud Spijkenisse fataal, maar een gewetenloos en zonder gevoel van historische waarde zijnde college werd oud Spijkenisse fataal!

Afgelopen weekend heb ik op de Paardenmarkt in Heenvliet een boek gekocht “Spijkenisse in Beeld”, dit oude boek laat foto’s zien van Spijkenisse zo rond 1950 en Spijkenisse half jaren ’80. Het gekke is, zelfs dat Spijkenisse van de jaren ’80 bestaat al niet meer. Er is een enorme vooruitgang geboekt en vele zaken waren nodig om Spijkenisse leefbaar te maken, maar het is inmiddels zo ver doorgeslagen dat het 2 voor 12 is en Spijkenisse straks voorgoed is verdwenen. Al laten we nog 100.000 nieuwe gebouwen verrijzen, een binding met Spijkenisse zal alleen bestaan als je ziet dat er in deze stad al honderden jaren Spijkenissers, wonen, werken en leven!

Boerderij Versteeg, Spijkenisse, anno 18830

Boerderij Versteeg aan de Stationsstraat 8, gebouwd in 1883

Advertisements

5 Comments

 1. […] schreven we al rondom de onzekerheid voor boerderij Versteeg in deze post: klik hier . Met het niet opstellen van een gemeentelijke monumentenlijst in verband met de bezuinigingen en […]

 2. Wendy says:

  Leuk idee, natuurlijk moet zo een prachtig pand behouden blijven. Ik begrijp alleen niet dat er zo veel geïnvesteerd wordt in een theater terwijl we het ziekenhuis aan het afbreken zijn… Bij een hartaanval of herseninfarct heb ik liever snel een ziekenhuis als een kaartje voor het theater…

 3. dckabbedijk says:

  Tsja Wendy dat is voor iedereen een raadsel, want voor een gemeentelijke monumentenlijst is namelijk geen geld! Lijkt me toch raar, want ik denk dat dat veel minder kost dan een theater of bibliotheek!

 4. Wendy says:

  Tsja… de bibliotheek… hadden ze dit idee gebruikt en van de schuur nou een bibliotheek gemaakt, hadden ze een goedkopere en veeeeeeel praktische oplossing gehad. Hij ziet er mooi uit maar veel te duur en veel te onhandig!
  Ik hoop dat de monumentenlijst er alsnog komt, die oude panden zijn van historische waarde het theater en de bieb is straks weer uit de mode…

 5. dckabbedijk says:

  Ben bang dat de enige manier om die gemeentelijke monumentenlijst er te laten komen een burger initiatief is, want dit gemeentebestuur interesseert zich er echt niet voor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: