Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Spijkenisserbrug » Spijkenisserbrug Anno 1900

Spijkenisserbrug Anno 1900

De Spijkenisserbrug, de vriend en vijand van iedereen die in Spijkenisse woont of er naar toe moet, of er uit wil. Aangezien hij regelmatig omhoog staat is hij de schrik voor iedereen die erover heen moet, maar tegelijk is het zien van de Spijkenisserbrug voor iedereen ook weer het teken dat je bijna thuis bent. De Spijkenisserbrug speelt daarnaast een grote rol in de ontwikkeling van de stad, tot de komst van de brug lag Spijkenisse behoorlijk geïsoleerd op het eiland Voorne-Putten, slechts ontsloten door een veerpont naar Hoogvliet. Hier kwam eind 19de eeuw verandering in met het plan om de eerste Spijkenisserbrug te gaan bouwen.

In 1900 werd begonnen met de bouw van de eerste Spijkenisserbrug, deze was in 1903 klaar voor gebruik. De primaire functie van de eerste Spijkenisserbrug was om de RTM tram vanuit Rotterdam te verbinden met Voorne-Putten, de tramrails lag dan ook in het midden van de brug. De eerste versie van de Spijkenisserbrug was een vierdelige vakwerk constructie waarvan het middelste gedeelte was uitgerust met een draaiconstructie in plaats van een hefbrug. Deze draaiconstructie bleef tot 1933 actief en daarna werd de Spijkenisserbrug verbouwd tot een hefbrug. In het originele ontwerp had de Spijkernissenbrug bij de opritten gemetselde torentjes . Deze mooie torentjes zijn helaas niet bewaard gebeleven.

In de Tweede Wereldoorlog was de Spijkenisserbrug een belangrijk strategisch object voor de Duitsers, omdat de brug de enige verbinding vormde tussen het eiland Voorne-Putten en het vaste land via IJsselmonde. Lange tijd heeft bij de Duitsers het idee geleefd dat de geallieerde troepen op Voorne-Putten zouden kunnen landen bij een invasie. De Spijkenisserbrug stond dan ook de gehele oorlog onder militair toezicht en werden rondom de brug bunkers en versperringen gebouwd. Zowel aan het begin als aan het einde van de oorlog is er rondom de brug stevig gevochten. De laatste bunkers rondom de brug zijn in 1985 gesloopt.

In de jaren ’60 nam het autoverkeer steeds meer toe, het tramspoor werd daarom al verlegd zodat auto’s en de tram tegelijk over de brug konden. De brug word verder ook op Rijnvaarthoogte gebracht waardoor hij minder vaak open hoeft. Zelfs na het verdwijnen van de tram blijft de brug te klein in capaciteit en moet er worden nagedacht over vervanging.

In de jaren ’70 word besloten de brug te vervangen en word er gestart met de bouw van de huidige Spijkenisserbrug. Deze brug word gebouwd van de brugdelen van de oude Moerdijkbrug die gelijktijdig word vervangen. Vier van de tien delen van de Moerdijkbrug worden ingezet als nieuwe Spijkenisserbrug en de overige zes delen voor de bouw van de nieuw Brug bij Keizersveer. De nieuwe Spijkenisserbrug word in 1978 geopend en de oude brug gesloten en gesloopt. Van de oude Spijkenisserbrug staan nu alleen nog de twee originele brugportalen als monument, één aan de zijde van Spijkenisse en de andere aan de zijde van Hoogvliet naast de voormalige brugwachterswoningen.

Inmiddels is de brug opnieuw een knelpunt voor verkeer van en naar Spijkenisse. Verschillende andere maatregelen in en rond Spijkenisse moeten nu voor verlichting van de verkeersdruk zorgen. Voorlopig zal de Spijkenisserbrug of hij nu open of gesloten is nog vele jaren het beeld van Spijkenisse blijven domineren.

Filmpje over de geschiedenis van de Spijkernisserbrug, van het Spijkernisser archief.

De bruggen in 1978, uit het ANP archief:

De Spijkenisserbrug voor 1933 als draaiburg en met torentjes

De Spijkenisserbrug voor 1933 als draaiburg en met torentjes

Advertisements

1 Comment

  1. plan says:

    Tram was van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM) en niet van de RDM !!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: