Mooi Spijkenisse

Home » Spijkenisse Gemeentehuizen » Gemeentehuizen van Spijkenisse

Gemeentehuizen van Spijkenisse

Spijkenisse heeft niet één gemeentehuis, maar heeft er drie, het huidige gemeentehuis waar alle gemeente ambtenaren werken, het oude jaren ’50 gemeentehuis, waar tegenwoordig weer getrouwd kan worden en het eerste gemeentehuis aan het Noordeinde, waar tegenwoordig een kunstgalerij in gevestigd is aan het Noordeinde.

Aan het einde van de 17de eeuw, was Spijkenisse een bescheiden dijkdorp met zo’n 2000 inwoners en zoals gebruikelijk in die tijd had de gemeenteraad haar overleg in de lokale kroeg Herberg de Keizer (bestaat nog steeds). Vanuit de kroeg is de gemeenteraad later verhuisd naar een schoolgebouw voor haar vergaderingen. Deze school werd in 1885 afgebroken en op dezelfde plek werd het eerste gemeentehuis van Spijkenisse gebouwd.  Het gemeentehuis aan het Noordeinde werd ontworpen door architect Fop Smit uit Oud-Beijerland. Het pand is uiteindelijk gebouwd door timmerman C. van Dijk en metselaar C. Warnaar beide uit Spijkenisse, voor het bedrag van f2475,- gulden, hetgeen toen een behoorlijk bedrag was. Behalve ruimte voor de gemeenteraad deed het gebouw ook dienst als de veldwachterswoning. Dit gebouw heeft uiteindelijk dienst gedaan tot 1958, toen is de gemeente in het volgende gemeentehuis getrokken aan het Koningin Julianaplein. Het oude gemeentehuis aan het Noordeinde word momenteel gebruikt voor kunsttentoonstellingen en kunst educatie.

Omdat Spijkenisse snel groeide moest de gemeente vanaf het Noordeinde opzoek naar een nieuwe locatie voor haar gemeentehuis. De toestemming om dit gemeentehuis te bouwen liet echter zolang op zich wachten vanuit de Gedeputeerde Staten dat bij de ingebruikname in juni 1958 het gebouw alweer te klein was voor de gemeente met groei taak. Het gebouw heeft een historisch uiterlijk met bakstenen gevel en klokgevel en is gebouwd volgens Delftse School. Het is ontworpen door architectenbureau Meischke uit Rotterdam en gebouwd door aannemer Berghout uit Pernis.  Het is in Spijkenisse één van de weinige overgebleven gebouwen uit de Delftse School en zeer zeker de meest opvallende. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als vestigingsplaats voor verschillende stichtingen en is tevens ook weer in gebruik als één van de trouwlocaties in Spijkenisse.

Het oude gemeentehuis aan het Noordeinde:

't Raadhuys in Spijkenisse aan het Nooreinde uit 1886

‘t Raadhuys aan het Nooreinde uit 1886

Het oude gemeentehuis van Spijkenisse

Het gemeentehuis anno 1957 aan het Koningin Julianaplein

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: